Kikkertguide - alt om kikkerter

 

Vores kendte kikkertguides er flyttet hertil -> 

Hvilken forstørrelse skal riffelkikkerten have?

Til almindelig jagt dvs. almindelig pürsch og anstandsjagt (Hochsitz) på klovbærende vildt, anvendes for det meste riffelkikkerter med en forstørrelsesgrad på op til 9 – 12 gange. Disse riffelkikkerter starter som regel med en forstørrelsesgrad på omkring 2.5 – 3 gange forstørrelse, det er kikkerter med en bred anvendelighed, da de kan anvendes til de fleste former for riffeljagt, lige fra de ofte korte skud på en trykjagt, hvor skud til vildt i bevægelse ofte forekommer, til skud på de lange hold på pürsch og anstandsjagt. (eks. 2.5-10x56 eller 3-12x56) = (laveste forstørrelse - højeste forstørrelse x56 = forreste linsediameter i mm)

Hos de jægere, hvor anvendelsen af riffelkikkerten hovedsagelig er til tryk og drivjagt, vil kikkerter med en forstørrelsesgrad på helt ned til 1.25-1.5 ganges forstørrelse og med en max. forstørrelsesgrad på 4.5-6 gange forstørrelse vil være at foretrække (eks. 1.25-4.5x26 eller 1.5-6x42).
                                                                              
Grunden til det er at skud på de forholdsvis korte skudafstande, samt skud til vildt i bevægelse ofte forekommer, der er den lille forstørrelsesgrad en stor fordel, da mindre forstørrelse altid giver et større synsfelt, d.v.s. det er væsentligt nemmere at finde vildtet i kikkerten, samt følge/holde kontakt til løbende vildt.
 

Tube Diameter – hvad er det og hvorfor? (rørdiameter på riffelkikkert)

Der anvendes 2 forskellige diameter på røret (målt det smalleste sted) af riffelkikkerter i dag enten 1” (25.4mm) eller 30mm. Førhen har det